Лимона кислота є трьохосновною органічною кислотою. Це біла кристалічна речовина без запаху, з приємним смаком.
Кислота дуже поширена в рослинах; у вільному вигляді і майже без домішкок інших кислот знаходиться в значній кількості в соку лимонів, в брусниці і журавлині; в суміші з яблучною і винною кислотами в агрусі, смородині, чорниці, малині, горобині і ін; у вигляді солей калію і кальцію в тютюні, латуку, буряку.
Лимонна кислота вперше була отримана з лимонного соку. Отримують лимонну кислоту або з рослинної сировини (лимонів, листя махорки) або шляхом зброджування цукру за допомогою цвілевих грибків.
Лимонна кислота має приємний та м’який смак. Саме тому її широко використовують у харчовій промисловості.
У косметичних препаратах лимону кислоту використовують у якості консерванту, розріджувачу, модифікатору. Лимона кислота має в’яжучий, очищаючий та відбілюючий ефект. Є компонентом очищувальних кремів, депіляторів, ополіскувачів для волосся, фарб для волосся і кремів від ластовиння.