Гарцинія - це дерево родини клузіевих, що росте в південно-західних регіонах Індії. Також воно називається червоне мангове дерево. В якості сировини використовується насіння плодів. Методом холодного пресування з них отримують олію. Насіння, що містяться в плодах гарцинії, чорного або темно-фіолетового кольору. Кожен плід містить 5-8 зерняток насіння.
До складу гарцинії входять насичені, мононенасичені і поліненасичені кислоти: пальмітолеінова, пальмітинова, олеїнова, стераінова, ліноленова, лінолева, бегенова і арахінова.
Олія гарцинії чудовим чином пом'якшує шкіру, покращує її пружність і еластичність, сприяє оновленню клітин, перешкоджає появі зморшок, запобігає огрубінню і сухості шкіри.
Олію рекомендується використовувати при створенні лікувальних сумішей. Справа в тому, що вона допомагає при тріщинах на губах, ступнях і руках, загоює і пом'якшує суху потріскану шкіру.
Олія гарцинії відноситься до найбільш стабільних і твердих олій. Вона швидко вбирається і не залишає відчуття жирності. Гарцинія сприяє стабільності емульсій і досить часто застосовується для заміни какао. Гарцинія входить до складу бальзамів для губ і тіла, кремів, лосьйонів, кондиціонерів і мила.
Екстракт з шкірки плодів гарцинії містить рідкісну гідроксилімонову кислоту, що володіє унікальними властивостями. Ця кислота допомагає припинити прийом їжі після насичення. Гідроксилімонова кислота підтримує в крові високий рівень концентрації глюкози, яка сигналізує мозку про насичення. У комбінації з хромом вона знижує апетит, пригнічує тягу до борошняної і солодкої їжі, блокує синтез білків, поліпшує обмін речовин.